Биенале на българския дизайн

от Jazzko

Преди два дена в култовата сграда разположена на улица “Шипка” номер 6 бе открита една крайно интересна нам изложба посветена на дизайна в България. Крайно време беше да се случи нещо такова.

На кратко – “Биенале на българския дизайн 2008″ представя една нова и много готина инициатива на Съюза на българските художници ( обединили усилията си със Съюзът на архитектите в България и Националната асоциация за дизайн и реклама ) целяща поставянето на основите на едно културно събитие обединяващо образованието, творците, медиите, държавните институции в областта на културата, икономиката и промишлеността.

Знам, че това прозвуча малко сухарско но си е така – сигурен съм, че всички жертви на курсови проекти, дипломни работи, технически задания, историко-географски проучвания и обосновки от гледна точка на непредубедения потребител са разбрали за какво става дума. Моля, да запазим минута мълчание в памет на всички знайни и незнайни успешно дипломирали се ( или поне семестриално завършили ) дизайнери, архитекти, художници, скулптори и други креативни люде.

Изложбата е интересна и определено има какво да се види. Организаторите са ни улеснили като са разпределили работите тематично по етажи.

Етаж 1Висши учебни заведения – НХА, Лесотехнически университет, НБУ, Русенски университет, УАСГ, ТУ – София, Варненски университет;

Етаж 2Индустриален дизайн, дизайн на средства на труда;

Етаж 3 – Графичен дизайн;

Етаж 4 – Жизнена среда;

Освен интересните нещица за разглеждане събитието представя и допълнителна програма със съпътстващи събития – лекции, конференции, представяния и коктейли …

Определено черешката на тортата ще бъде поставена с “Нощта на дизайна” в събота вечерта ( пак на същия адрес :)). Предвидена е тълпа творци от всички възрасти, музика на живо и надяваме се 12-тина метра готино настроение равняващо се на 4 етажа пълни с български дизайн. Събитието ще стартира точно в 20:00  с представянето на книгата на Андреан Нешев “Visual Cut Bulgaria“, в която сме представени и ние.

Въпреки любезно предоставения снимков материал няма да е лошо да се разходите до галерията и да си пораздвижите езиците с някое и друго “тц тц тц” в подкрепа на идеята – първото подобно родно начинание.

Обърнете специално внимание на фирмения стил на Tankov Architects изложен на Етаж 3 както и на презентациите на няколко наши сайта, които ще се завъртят незнайно къде по време на изложбата.

Айде, ще се видим в събота на Шипка 6 :)!

Коментари:1

  1. още снимки можеш да видиш на artlove-design.com/bienale08/

Коментирай