Дизайнер на Ферари – 2 част

от Asen

Дизайн на Миро - BMW T1 Motorsport1

2-ра част на интервюто с Мирослав Димитров, дизайнер от екипът на Ферари.

This interview in English.

Riznlog: Върху какво работиш в момента, някое ново Ферари?

МД: Това е изкусителна възможност за всеки дизайнер. Да, познахте – „Ферари” е. Както е известно на много хора, „Пининфарина” са тези, които правят дизайна на „Ферари”. Паралелно с това обаче, отскоро в Маранело е сформирано дизайнерско студио (макар и сравнително малко за момента), където също се прави дизайн на колите на „Ферари”. Последното, излязло оттук е Ferrari 599XX, което бе показано на изложението в Женева тази година. Аз имах минимално участие по него, понеже ми беше възложен друг проект. За съжаление, в момента не мога да давам повече информация за това.

Как се чувстваш в Италия? Как е живота в Маранело на една крачка от Scuderia Ferrari?

Мирослав Димитров, дизайнер във ФерариЧестно казано, аз навсякъде се чувствам добре! Според мен човек трябва да открива най-доброто от всяко място и момент, в противен случай никъде не би се чувствал доволен и щастлив. Италия е страна, наследила изключително богата култура и има много места, които задължително трябва да посетиш. Това е нещо, което съм започнал да правя. Климатът е чудесен, а италианците са като климата – приказливи, емоционални и дружелюбни. Мисля, че ме приемат добре.

Маранело е малко градче, познато на света само с едно нещо – „Ферари”! Чувството да се разхождаш из фабриката и да виждаш как се произвеждат колите е магическо! Имал съм възможността да видя отблизо как сглобяват двигателите, да гледам как хората на конвейерната линия работят по колата. Също така съм бил и във Ferrari Classice, където стари, класически модели са реставрирани до тяхното първоначално състояние. Невероятно място! Да работиш по автомобил тук е много вълнуващо, понеже по всяко време имаш възможността да отидеш и да видиш на място как колите се сглобяват. Нещо, до което нямаш достъп в много други компании.

Понякога през деня можем да чуем как Scuderia Ferrari тестват болидите от Формула 1 – тяхната фабрика, в която работят около 600 души, е отделена и се намира от другата страна на главния вход. Честно казано, за автомобилните фенове няма друго такова място на света!

Самото Маранело изглежда малко и не много интересно, но е градче, наситено с много емоция. Ако сте фенове на Формула 1, си заслужава да дойдете да гледате последното състезание от сезона на градския площад. Аз имах този шанс миналата година – да бъдеш част от тълпата запалянковци, която скача и вика обезумяла, е незабравимо!

Знаем, че си ценител на добрата кухня. Какво харесваш и какво не в италианските чинии?

Храната е една от любимите ми теми. Обичам да готвя, обичам и да консумирам. За ценителите на храната, Италия е рай! Безспорно тук е най-добрата кухня в Европа и една от най-добрите в цял свят, така че нямам от какво да се оплача, дори и да искам.

Районът, в които се намира Маранело (Емилия Романя) е известен с най-добрата кухня в цяла Италия – италианците казват, че в Болоня и околностите се готви най-вкусно. Като започнем от пастата, приготвена по най-различни начини, минем през основните ястия, десертите и виното – тук всичко е направено с желание и обич към храната. Продуктите са естествени и много от тях (дори и в супермаркетите) са домашно приготвени: паста, меса, сирена и десерти. От пастата любими са ми тортелоните с тиква и лазанята, иначе харесвам толкова много неща, че ми е трудно да изброя конкретни имена, а и не помня всички италиански названия. Вечерята тук по традиция завършва с домашно направен десерт или сладолед, след което пиеш късо, но превъзходно кафе. Удоволствието е пълно!

За финал, твоите препоръки към начинаещите дизайнери, които искат да се занимават с автомобилен дизайн?

Ще бъда кратък тук, понеже по-горе бях доста многословен. Съветът ми към начинаещите е да работят упорито и нито за секунда да не се съмняват във възможностите си. Пътят към кариера в дизайна често е труден, но не е невъзможен. А постигнеш ли целта си, удовлетворението е голямо.

За начало е достатъчно да имаш под ръка молив и хартия… и идеи в главата!

Успех на всички!

Благодаря от сърце. Много успехи и на теб, ти ги заслужаваш!

BMW t1 motorsport BMW T1 Motorsport BMW T1 Motorsport
BMW T1 Motorsport Hybrid E Interior Hybrid E Interior
Jaguar CFX Джанти за Jaguar CFX Dacia 2012

Снимките са предоставени от Мирослав Димитров.

< 1-ва част на интервюто с Мирослав Димитров

Коментари:9

 1. [...] Това интервю на български. [...]

 2. Суперско интервю!

  И аз обичам пасти :)

 3. Браво на дизайнера, явно и от България можело да излезне добър дизайнер.

  Някой може ли да ми препоръча училище в което да уча дизайн?

 4. Ето линковете към списък с училища по дизайн:

  http://www.cardesignnews.com/site/careers/design_schools/
  http://carbodydesign.com/directory/car-design/car-design-schools/

  Миро вече е отговорил на въпроса за училищата по дизайн в блога си http://blog.miroslav-dimitrov.net/frequently-asked-questions/

  Приятно четене, а на Миро успех!

 5. В нашата специалност ( ТУ София, Инженерен дизайн ) има хора, които работят по проекти на Даймлер-Крайслер ( Мерцедес ) и Брабус. Има и стажове :) Някой хора сега ще скочат срещу обучението в БГ, но аз мога да потвърдя, че то може да е една стабилна основа, върху която да гради човек всичко останало :)

 6. За да си дизайнер трябва да можеш да рисуваш добре всичко друго е практика

 7. КОЛКО Е ТЪПО

 8. КОЙТО ИМА ПАРИ МОЖЕ ДА СИ ГО ПУПИ

 9. Много яко интервю.Много ми хареса.И аз рисувам така добре,но не мога да се вмъкна в тази област.Пращал съм рисунки в AUTOBILD и по други места,но само дотам .Никакъв ефект

Коментирай