Добави търсачка от твой сайт в браузъра

от Asen

Търсиш работа в Orjo.com директно от браузъра си

Всеки ден ползвам полето за търсене, което е вградено в браузъра(Firefox 2, Internet Explorer 7). По-бързо1 е, отколкото да отвориш първо google.com и след това да търсиш. Вероятно знаеш, че може да добавяш и нови търсачки към списъкът с първоначалните(най-често Google, Yahoo и Live Search), аз често го правя. За съжаление процедурата е малко тромава, ако харесваш някой ‘по-екзотичен’ сайт. Освен ако … въпросният сайт има таг за автоматично откриване на търсачката, тогава е песен. Най-хубавото е, че поставянето на въпросният таг никак не е сложно. Дори и ние го направихме в Orjo.com, за да може да търсиш работа наволя.

Идеята

Опростено казано, OpenSearch e технология за споделяне на резултати от търсене. Тя е разработена преди време от и за нуждите на A9.com, компания на Amazon.com. Няма да се впускам в обяснения на технологията, а само на частта, която може да помогне на собствениците на сайтове лесно да ‘налазят’ браузъра на феновете си.

Екстрата за която говоря е малка част от възможностите на технологията. Това дребно нещо позволява лесно да добавите търсачката на вашият сайт в полето за търсене намиращо се в горният десен ъгъл на Firexox 2 и IE 7. Сценарият е следния, когато потребител отвори сайт с вграден таг за автоматично откриване на търсачката, браузъра засича тага(подобно на RSS емисиите) и дава опция на потребителя да добави търсачката към полето за търсене на браузъра.

Как да добавим таг за автоматично откриване на търсачката?

Ентусиастите да се мятат на документацията на OpenSearch. Тя е доста пространна, понеже технологията позволява и други неща. Аз само на въпроса.

Стъпка 1: Създайте описание на твоята търсачка

Описанието представлява парче XML код, който описва твоята търсачка. Следва кода използван в Orjo.com, който съдържа основните елементи за описване на търсачката:


 Orjo Jobs
 Use Orjo.com to search for creative and development jobs.
 jobs design development web advertising 3D architecture
 contacts@orjo.com
 
 Orjo.com Web Design and Dev Jobs
 http://www.orjo.com/favicon.ico
 
 RIZN.info Communication Design Studio
 
  Search data Copyright 2007, RIZN Ltd., All Rights Reserved
 
 false
 UTF-8
 UTF-8

Предполагам, че кода е достатъчно ясен сам по себе си. За тези които са се объркали има лаконично описание накрая. Копирай кода в текстов редактор, за да направиш необходимите промени. Най-важното е да нагласиш Url етикета, за целта пусни едно търсене в твоя сайт с дума по избор. После копирай адреса на страницата с резултатите от търсенето и го сложи в XML-a. Накрая замени примерната думата със {searchTerms}.

Поигра ли достатъчно? Сега запазвай XML-a, например tyrsa4kata.xml и го качи на сървъра на сайта(http://orjo.com/tyrsa4kata.xml).

Стъпка 2: Сложи таг за автоматично откриване на търсачката

Сега е трябва да обявиш в HTML-a на сайта си, къде се намира описанието на търсачката. За целта слагаш тага за автоматично откриване в тага :

Промени адреса на XML описанието и заглавието на търсачката. Качи променения HTML на сървъра и готово.

Сега отвори сайта си и провери дали те има в списъка с търсачките. Happy Happy Joy Joy Happy Happy Joy Joy … както се пееше в една любима песничка.

Непретенциозно описание на етикета Url:

 • ShortName – до 16 символа, задължително;
 • LongName – до 48 символа;
 • Description – до 1024 символа, задължително;
 • Tags – думи разделени с интервал, до 256 символа;
 • Contact – електронна поща;
 • URL – има параметри, задължителните са: template е URL-то на търсачката, type е валиден MIME.
 • Image – най-често favicon-а;
 • Query – има параметри: в случая е примерна дума, за валидиране на търсачката;
 • Developer – твоето име/организация;
 • Attribution – права;
 • AdultContent – за възрастни или не;
 • OutputEncoding – енкодинга на резултата;
 • InputEncoding – енкодинга на подавания стринг.

Накрая и нещо за ‘онеправданите’ фенове на Safari: AcidSearch.

1 Любителите на Firefox сигурно знаят какъв е резултатът, като напишат google работа за дизайнери в полето за URL адрес(за Opera е g профили на дизайнери), за нелюбителите отговорът е търсене в Google на съорветната фраза.

Коментари:1

 1. Мога да кажа само – много яко!! Аз дори не знаех че тожа можело да се сменя :)

Коментирай