Линукс Джоджен

от IvanK

Linux Mint ЛогоСигурно сте подочули за Линукс Джоджен (linux mint), сигурно не, принципно това е един доста нов играч на пазара, но май има потенциала най-после да направи големия пробив, който отворените кодировчици чакаме. Що? Ами щото това е “ябълката”(apple) на линуксите.

Всички знаем колко са напред ябълките, със техните барнати итерфейси и умопомрачителен маркетинг. Но има едно нещо за тях което рядко се споменава, а това е че техния софтуер е едновременно удобен както за баби и дядовци, така и за млади хакерчета. И това хич не е малко, защото точно те са двигател на технологиите, бъдещите джобсове и гейтсове, това което те създават обикновено е или става муза за големите пробиви. Комбинацията от лесно и функционално е същността, e.g. разковничето на техния успех, както е било и винаги досега, далеч преди ерата на bit-овете.

Също така, всички знаем ( и се гордеем, пъчим, хвалим и тъй нататък ), че linux-a също е на кеф сред хакерчетата, но това което му липсваше досега е point’n'click интерфейса, в който да не се замисляш много как стават нещата. Колкото и да проповядват usabillity и ease-of-use, дистрибуциите до момента все са с таргет същите тия хакерчета. Дори всепризнатия колос на удобството, Ubuntu, пак не е изцяло изчистен от конзоли и компилации. Все пак, кажете ми как лесно баща ми например може да си добави universe repository във sourse.list, за да може да изтегли кодеци за даможе да си гледа пор … ъъъ … детските. Сега, ясно ми е за всичките философски убеждения, и аз много ги уважавам ( причината заради която няма кодеците в Ubuntu си е чисто философска), ама защо да бъде трудно, като може да бъде лесно?

Та затова мисля, че тази дистрибуция, Джоджена, е “големия shit”, И най-вече не заради това, което вече са постигнали ( което хич не е малко ), a за самата им идеология и цел в живота. Тези хора привличат около себе си все такива mac-овски типажи, за които функционалността не е достатъчна, трябва и финес. И те ще го направят, сигурен съм (е може и да не са точно те, ама идеологията, която използват, сто процента ще сполучи). Още сега мога да кажа че е далеч по-удобно от ubuntutu и е първата дистрибуция (а и операционна система), която съм провал, която разпозна резолюцията на моя монитор. Няма нужда да прекарва човек дни в конфигуриране, компилиране и инсталиране. Нещата просто “бачкат”, или по точно повече неща бачкат, отколкото навсякъде другаде, а това е голям плюс не само за старците, но и за всички дигитални творци ( както apple вече показаха ).

Така че гледайте го зорко този нов играч.

Коментари:4

  1. Изключително стабилната и удобна база на Debian, пакети и тулове на Ubuntu, и всички кодеци, шрифтчета и настроичици, които са на клик разстояните в Mint. Няма нещо което тази дистрибуция да не може да направи.
    From freedom came elegance. Enjoy.

  2. От доста време се каня да тествам, сега май ме надъха. Ще гледам и да следя повечко какво се случва около ментовките.

    А иначе настрани от това… Може лесно да се добави universe в Ubuntu. Има си Software Sources меню в “System settings” менюто и там се слага един тик. А да не говорим, че ако се пробва да пусне нещо като mp3 или някой XViD и няма кодеци за това Ubuntu само ще се сети какво му трябва и само ще те попита за разрешение да ги инсталира, след което ще последва моментален playback. Тествано! :)

  3. [...] и си сложих Ubuntu, после го изритах и го заместих със LinuxMint, сега най-после реших да си подкарам Mac OSX Leopard на [...]

  4. И ябълките имат проблеми с кодеци, но за щастие повечето пробеми са лесно разрешими…понякога срещу известна сума. Опитайте се да запишете от wma аудиодиск :) Дори всемогъщи Тост Титаниум се проваля в начинанието . Да не говорим, че преди появяването на perian субтитрите на VLC бяха донякъде трудоемко нещо (все нещо ще се сбъгне).

    И за краткия си 19 годишен живот и няколкогодишен опит с apple мога авторитетно да се изкажа доста неласкаво относно хардуера им. 3 сменяни харддиска (всеки разработчик знае какъв ужас е (Yesterdaaaay, all my backups seems so faaaar away)), а когато най-накрая си мислех че са оправили нещата с macbook air и SSD диска, но след по-малко от година батерията ми е на 91 процента health!

Коментирай