Лого редизайни от 2008

от Asen

Изтърколи се и 2008, проспа ли я?  Хващай телефона, че не останаха места за новогодишните празници. Да не се сърдиш после, ако пак я изкараш безпаметно по домашно му.

Има и такива, които са поработили през годината, понаправили са нови лога, решихме да покажем работата на някой от тях. И по специално, тема са лого редизайните за 2008. Това е една специфична част на лого дизайна. В развитието на всяка фирма настъпва неизбежния момент за редизайн на фирменият стил.

Какво му е специфичното на лого редизайна?

За клиента крачката към ново лого е израз на развитие и търсене на промяна. Добиване на кураж да се погледне компанията отстрани, да се дистанцира от ‘любимото’ лого, и да се потърси нов графичен образ на променената фирма. И така вече не толкова новите, пораснали фирми се изправят пред задачата да подобрят визията, а от там и имиджа си. Подмяната на логото не е една ‘беля’, това е само върхът на айсберга в цялостното ребрендиране на една фирма.

От страна на дизайн студиото стои предизвикателството да влезне в кожата на вече развилият се бранд и да намери адекватно графично идентифициране. Преди всичко стои въпросът да се следва ли линията на съществуващият и налаган с години фирмен знак или да се търси съвсем ново решение. Решение, което трябва да бъде добре обосновано и съгласувано с клиента. Преди да се направи избор е важно е да се оцени изходният материал(настоящото лого) и потенциалът му за графично развитие. Изборът да се запази графичният силует на съществуващото лого, е един еволюционен подход и води до по-лека и бърза миграция към новият знак. Разбира се ще има хора, които дори няма да забележат разликата. При тоталната промяна във визията на фирменият знак се избира един революционен подход. Той носи в по-голяма степен емоцията на изпълнената с надежда промяна. Както и тежестта от по-трудното комуникиране на знака. Нито един от двата подхода не е грешен сам по себе си.

Лого  редизайни от 2008

Лого на Банка ДСК

Промяната е продиктувана от редизайна на логото на банка OTP – фирмата майка.

Лого на БНТ 1 (преди Канал 1) на Българска национална телевизия

БНТ Сат (преди ТВ България) на Българска национална телевизия

Лого на БНТ

Лого на БСП

Лого на вестник Дневник

Лого на Идеал Стандарт

Лого на Мултирама

Лого на Нинка

Ново лого на Веста

Лого на Вивател и бТК

Лого на Загорка

Лого редизайни от 2008 – част 2

Коментари:19

 1. Според мен най-добра промяна има Банка ДСК, най-лоша Вивател и бТК. Но и лого на Загорка ми харесва как се развива :)

 2. Честно казано в редизайна на дневник няма голяма разлика. самое един червен фон…
  А за логото на БНТ1 – който е правил това лого си е оставил ръцете. Такава грозотия скоро не бях видял.
  Да не говорим че буквите БНТ когато е на телевизора ама хич не се четат.
  А за Вивател_БТК – излишно дълга линия…

 3. Логото на БНТ не само е грозно и дизайнера си е оставил ръцете, но и е голяма грешка от страна на БНТ. Можеше да направят лек редизайн, така че да се запази стария силует които ние всички добре познаваме и тачим :) Да не говорим само по себе си старото К1 колко добро беше… жалко найстина жалко. Сега като цъкам по каналите на ТВ-то се радвам че БНТ1 ми е на копче 1, иначе няма как да позная че това е Канал 1.

 4. Старото лого на БНТ ми харесва повече от новото! Банка ДСК определено са променили имиджа си към по-добро. На Загорка също ми харесва как се развива (веднага ме навежда към мисли а традиции), а на бтк и вивател ;( Интересно ми е колко ли са платили за редизайн горепосочените фирми.

 5. Банка ДСК – банките винаги са били зле с логата. Тези не правят изключение. Новото е малко по-добре.
  Пропуснали са да сложат опашчица на малката зелена точица.

  Канал 1 – потвърждение на правилото, че едно нещо като работи добре не се пипа.

  БНТ Сат – в старото лого символа е с по-голям заряд. Новото е съвсем стандартно.

  БНТ – хм….тука за да пипаш класиката трябва да си или много добър или супер бездарен и смел!

  БСП – новото е с една идея по-добро. Добра стилизация, изчистено и разбираемо.Махнали са гадния растер. Ако идеята е обновяване са се справили добре.
  Те имат най-голяма нужда от това.

  Днeвник – някои хора явно не могат да различават шрифтове. Новото е по-отчетливо на този фон и шрифта определено е по-добър от стария.

  Ideal Standart – съмнявам се да е правено от дизайнер. Ако някой успее да го разчете правилно ще е цяло чудо.

  Прескачам следващите по разбираеми причини.

  Бтк и вивател – лоша типография. Особено вивата.

  Загорка – новото май е по-доброто.

 6. след подробен преглед на логото на дневника – да има лека промяна. един сериф на “и” то в основата и на “к”- то е скъсен и махнат. а да + фона.
  ем разликата не е голяма…

 7. [...] редизайни от 2008 http://www.riznlog.com/лого-редиза

 8. май само Дневник е освежен, останалите – съсипани

 9. [...] да я продължа. Още когато подготвях статията Лого редизайни от 2008 бях на ясно, че трудно ще изчерпам темата за редизайна [...]

 10. Относно думата редизайн – Няма как да поставим запазения знак на ДСК в тази графа. В случая една фирма купува друга и си слага собствения запазен знак а запазва името на банката…

 11. @александър георгиев
  В двата случая под логото стои надписа OTP GROUP.
  Нещо не разбирам за какво говориш, кой собственик се е сменил?

  “OTP Bank went through a face-lift on January 12, 2007, by replacing its old green square logo. It adopted a new logo, and a new slogan too: Megbízunk egymásban (Trusting each other). It hopes to re-gain the trust of its clients, who left the bank in recent years to its rivals. The new image appeals to younger customers.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/OTP_Bank
  http://en.wikipedia.org/wiki/DSK_Bank

 12. 1999 година – Държавна спестовна каса обявява конкурс за запазен знак и логотип във връзка с преструктуриранети и в Банка ДСК. Няма спечелили и затова е възложено на специалисти изработването (или компилацията от видяното) на такъв.
  2001 година – Банка ДСК кани на конкурс шест рекламни агенции за нов запазен знак във връзка с евентуални намерения за сливане на капитали с РоБанк. Конкурса протича идентично с предишния. Въпреки това се появява логото с квадратите
  2003 година – Логото атакувано от Румънския клон на Лео Бърнет за сходство.
  2003 година – ОТП Банк купува основния дял от ДСК и поставя надписа OTP GROUP
  2007 година – написал си го

  Идеята беше, че след финансовите интервенции, всички новозакупени поделения си останаха със своите знаци и добавен текст. Няма как да не дойде време за обединение на визията след толкова сливания. Това малко ми избяга от темата “преди-след”

  skype: alexandergeorgiev

 13. @александър георгиев

  Старото лого на Банка ДСК е наследено от старото лого на OTP Bank. Новото лого на ДСК е наследено от новото лого на OTP. OTP и ДСК си сменят логата.

  Ето еволюцията в логото на OTP:
  http://www.riznlog.com/wp-content/uploads/2009/04/otp-bank-logo-old-new.gif

  Смятах, че е по-логично, като за българи да спомена само ‘нашата’ банка.

 14. Подкрепям че повечето са в отрицателна посока, но какво подяволите е НИНКА :D … и двете са с някви шрифтове от dafont пффф

  Zagorka и DSK обаче ме кефят.

  А някой освен мен да го притеснява факта, че в новите лични карти има RFID чип?!

 15. [...] време писах за лого редизайни от 2008 година, като в две поредни статии показах наши и [...]

 16. Не е трябвало да развалят логото на Загорка според мен.Старото беше страхотно.

 17. Ако управлявах БНТ нямаше да му сменя логото.Старото си е много по-хубаво от новото и на БНТ сат и на БНТ.

 18. логото на стандарт си е същото(почти)
  на загорка е по-добро от старото
  на БНТ е отвратително
  а пък БНТ 1 по ме кефеше като канал 1
  на мултирама старото беше мн грозно(не че тва е мн хубаво)
  вивател__________________________________________________________________________________________________________________________бтк е отвратително :D
  на веста е хубаво, ма не се чете мн добре
  банка дск новото е хубаво
  а пък бсп кво общо има с рози идея немам :D

 19. хах..как ще прецакаш така пропорциите на БНТ логото

  /facepalm

Коментирай