Направи-си-сам Макинтош

от IvanK

Много малко хора, които се сблъскват с продукти на Apple, остават равнодушни с тях – не познавам някой, сблъскал се с тях, да не остане с някакво мнение – или ги харесваш или ги мразиш (само напиши “things I hate about apple” / “things I love about apple”, ако не ти се вярва), но не може да се отрече че те са компания, която налага своето мнение и визия за света, вместо да се опитва да си играе с жалки имитации. За голямо разочарование обаче, тъй като нашата родна и любима страна се намира сякаш на края на света, и остава онеправдана от големите американски компании, никак не е лесно човек да си вземе продукт на Apple от първа ръка, и да не осуши прилично личния си буркан банк.

Но както пише в пътеводителя на стопаджията “без паника”. За тези които още не знаят – има доста популярно вече движение да се подкарва macintosh на нормален хардуер ( потърсете за osx86 / hackintosh ). Знайте обаче, че да си направиш такова нещо, принципно, хич не е лесно, изисква много време, кафе и неприлични фрази докато човек успее да подкара такова чудо. Или поне досега беше така. Един весел тип, с прякор “cartri” успя да измисли лесна и евтина алтернатива. Разковничето се крие в това, че дънните платки, които използва Apple или по скоро най-важните им компоненти, си се намират и по-нормални дънни платки, а пък хората от тайванската компания Gigabyte позволяват доста свободно да си програмираш Bios-a на техните такива. Това, което е направил гореспоменатия cartri, е да създаде специален bios, предназначен за работа с операционната система на Apple – OSX.

Няма да се включвам във подробностите на това – как става това, човека на своя блог вече всичко е описал. Но пък ще кажа колко лесно става. Стъпка номер 1 – когато си взимате компютър – питайте специално за някоя от тези дънни платки. Другите неща обикновено са подробности, но ще си спестите много главоболия, ако вземете процесор от Intel и видео карта от NVidia. Сваляте специалния BIOS, качвате си го, и чете инструкциите в приложения PDF (доста е подробно, има даже как, ако нещо омажете яко с инсталацията на bios-а, да си го пре-flash нете с backup bios-а, хардуерно – въобще, весело). Та значи – слагате специалния BIOS, и сваляте специално Boot CD от същия сайт, както и леко модифициран Chameleon Bootloader. Слагате Boot CD-то – машината се стартира до избор на операционна система, в този момент сменяте Boot CD-то със Retail  OSX Snow Leopard, и си го инсталирате съвсем лесно и безпроблемно – след като всичко е на мястото си и стартирате за първи път OSX, си инсталирате Chameleon Bootloader-а, за да може да стартирате компютъра без Boot CD, и – готово. Няма повече стъпки – това е. За непробвалите да си инсталират OSX на PC това може да звучи като доста занимавка, но повярвайте ми, досега беше много, много по-трудно. Пък сега не стига че си намирате всичко необходимо от едно сигурно място (http://cartri.net/blog/downloads), а и готовата машина работи с немодифицирана версия на OSX, теоретично позволяваща безпроблемни ъпдейти.

Горещо препоръчвам OSX Snow Leopard-а да си го купите легално, определено си заслужава, и знайте също, че най-големият чар на Apple не е само, че имат невероятен софтуер, но и много готин хардуер, и човек пропуска голяма част  от кеф-а, като използвайки hackintosh. Например аз не издържах и след година-две ползване си взех най-после MacbookPro :)

Коментари:9

 1. [...] Макинтош http://www.riznlog.com/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%…%BE%D1%88/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти [...]

 2. И все пак няма такъв кеф да работиш с хардуера на apple – препоръчвам на всеки да си купи оригинален ман. Просто веднъж като свикнете с trackpad-a и клавиатурата всичко друго ще ви се струва като излязло от каменната ера. Snow Leopard-a оригинален диск е 60 лева, просто не си заслужава да се мъчите с някакви пиратски копия.

 3. Защо да давам 6о лева за операционна система, като мога просто да си я сваля от ZAMUNDA.

 4. Има хора, които толкова ценят продуктите на apple и милионите човекочаса, вложени от доста талантливи хора, че предпочитат да дадат малко в замяна на тежкия им труд – може би защото сме толкова малко, те нямат официален магазин тука в BG. Но така де всеки си репава сам за себе си

 5. …всеки веднъж докоснал се до МАС не се докосва после до PC, ..удоволствие е да се работи с MAC

 6. Защо в БГ всеки мисли за крадене?? Защо в БГ всеки мисли как да измами или как д ане го измамят?? Защо ???

 7. Защото няма пари бе душко,заради това,и на мен ми се иска,ако ми пратиш пари веднага си го купувам.

 8. Да си кажа честно тази тема мак срещу пц кич не ми допада в последнито години и то поради една причина – откакто Епъл минаха на интел няма никаква разлика с пц-то дето ше си го сглобя в някоя фирма. Хардуера е еднакъв ( с малки изключение на видео ром-а ) а цената съвсем не. И това го казвам не за да се заяждам а защото имам фирма която се занимава с дизайн и видео продукция и не съм съгласен със сумата която платих за мак про чиято видеокарта нвидиа джи ти хикс 285 струваше 800лв а за пц-то със същите параметри струваше 485лв във Вали. За призводителност също не съм съгласен че е по бърз Интел ксеон си е ксеон на какъвто и комп да го сложиш. операционната система ако сравняваме ЕксПи и Мак ос е добре по-добра е , ама ако сравнявам уиндоус7 и мак , никаква разлика, работи се с едни и същи програми и на двете машини ( купувани са 2011г мак про и делл пресижън с аболютно еднакви параметри са). Хардуер – видео картите за мак са по-скъпи незнайно защо , RAID на мак няма ( е поне няма хардуерен) ако не си купиш райд карта за 1000$ дела си го има вграден. Софтуер Епъл отказват да подържат гравични стандарти като OpenGL в пълните им спецификации което кара производители като Адобе и Аутодеск да не пишат софтуер за там , а и да го пишат няма същата функционалност или се принуждават да пишат друга версия специално за мак ЗАЩО така бе Епъл ? Толкова години съм ползвал само макове още от времето на Епъл перформа с 33мхз моторола процесор, после IBM PowerPC и т.н. Взех си пц по-лесно за поддръжка и по евтино и Ос-а си идва с него( да софтуера на пц-то е поскъп ама като цяло идва по евтино) имам още у нас един стар G4 power mac и един дърт Celeron 1GHz още работят . После се излъгах с Епъл като пуснаха ” Първите 64 битови компютри” мм много хубаво … никой незнаеше какво е това 64 бита а софтуер съвсем нямаше. 4 ядрена машина на по 2.5гхз и какво след 18 месеца казаха че тва било стара технология и спряха да пишат ъпдейти и ново версии на ОС-а а дежелоперите спряха да пишат за PowerPC. Мноого хубаво направиха, след още няколко месеца машината прегря ( това беше причината Епъл да Минат на Интел … ) и умря. И от тогавана ХП, Дел и леново. Преди година пак зехме макове защото дизайнерите ревяха че пц-то не ставало . Един мак про един мак бук про и един дел. Дааа ама нееее , на мак бук прото може да е 64 битов процесора ама EFI-то му не и Photoshop 64bit не върви, After Effect и Adobe Premier не върви 3Д макс даже нямаше до скоро ( и двете други програми са 64 бита) … и за какво купувахме лицензи за мак ? сега ще кажа , отидохме купихме Windows , махнахме мак ос-а на маковете и сложихме винбоз .. и сега всичко работи ама цялата работа струваше 13 хиляди лева а можеше да ни струва 8 хиляди и да има 13-та заплата на момчетата ..
  Та изводие си вадете сами , всяка система си има предимствата и недостатъците но аз с цената на Епъл не съм съгласен.
  Благодаря за Четенето

 9. От много години работя с Хаконтош, в началото почнах само за да опитам, сега не мога и да си мисля да сменям операционната система въпреки, че се занимавам с поддръжка. Да с удоволствие ще си купя последния модел Мак стига да имам парите … ама ги нямам ! Затова съм доволен и от това което съм постигнал – сега доста задълбочено познавам системата ( заради многото хватки които съм прилагал) Работил съм и доста години под Линукс така ще всякакви твърдения против Mac OS X -а ги считам за непрофесионални :)

Коментирай