Напред, семантиката е слънце!

от IvanK

Надявам се че знаете що е то microformats, и каква почва има то тук и зад граница. Ако ли пък не, накратко, това е начин да “впишете” RSS-а си в самия HTML, обезсмисляйки предния (малко пресилено, ама натам вървят нещата). Има няколко предефинирани етикета, които можете да лепнете (чрез css класове) към който и да е div, заклеймявайки го като “post”, “review”, “title” и куп други работи. Така, някой квалифициран четец може лесно да разбере за какво иде реч и да извлече полезната информация.

Принципно тия микроформати са част от една голяма и всеобхватна партийна идея, наречена “semantic web“, която обещава повече подреденост, щастие, свобода и т.н. за човечеството, като позволи много по-лесно машините да прочитат и разбират мрежата, извличайки полезна информация.

Хората (по точно програмистите), обаче, хич не обичат да се занимават с подобни формалности, та затова тази идея още е на ниво “мъдруващ професор”. Поне досега. Току що разбрах, че Yahoo! са решили да се възползват от семантичната мрежа, давайки специални бонуси на тези, които използват microformats, залагам си скатаната в барчето водка, че и Гугъл ще го направят в доста скоро време.

Така че давай народе прегръщай семантиката, или ще боли…

Коментирай