Новата e-мания: Микроблогинг

от rekurse

edno23 logoОт известно време в България се заговори за микроблогове. Те са нещо като обикновените блогове, но има лимит от 160 символа за всеки пост, което завърта концепцията в съвсем различна посока. Ако в обикновен блог пишеш 2-3 пъти седмично постове по няколко страници, обмисляни и редактирани с часове, то в микроблога си можеш да постваш неограничено всеки ден и да изливаш живота си в кратки и дори хаотични съобщения. Заформя се една жива и пулсираща социална мрежа, в която всеки поства постоянно. Споделят се мисли, случки, емоции. Една от онези шантави идеи, които погледнати на пръв поглед са абсолютно безсмислени, но всъшност зарибиш ли се няма измъкване.

Първата българска микроблогинг платформа, която се появи е edno23.com. Авторите са двама пловдивчани, които се зарибяват по идеята и 2 седмици по-късно сайта е public. Edno23 се развива с бързи темпове и наскоро бяха добавени няколко ключови екстри за всеки блог, бил той и микро. Към кратките съобщения могат да се закачат снимки, линкове и дори видеота. Така разполагаш с по-богат инструментариум за да покажеш на приятелите си какво правиш и мислиш, какво те радва, ядосва и вълнува. Сайта има и олекотена версия edno23.mobi, която се използва през телефон, така можеш да постваш по всяко време и от всяко място, могат и да се прикрепят снимки от камерата на телефона.

Микроблоговете са един нов вид комуникация. Едва ли ще заместят skype или класическите social networks, но определено заслужават внимание. Просто постваш нещо, и всички, които те “следят” го получават веднага в профила си. Една истинска приятелска spam мрежа, в която никой няма да ти се разсърди, че постваш мозъчния си шум, никой не очаква супер задълбочени и развити в детайли теми събрани в 160 символа. Всички постват ежедневието си и четат ежедневието на приятелите си.

Коментари:1

  1. dobra ideq! navyn tiq saitove nabirat moshtno skorost. samo ostava na momchetata da si napishat openapito i da go pusnat v social enviromenta … check jaiku.com & ping.fm ;) twitter .com veche e dosta izvesten..

    respecty&uspeh na vsichki koito rabotqt v tazi nasoka!

Коментирай