Последният бъг на Mac-а

от IvanK

И ето най-накрая си взехте новия блестящ Mac, супер много му се кефите, всичко е много яко и въобще животът пак има смисъл да се живее. Разцъквате го ден-два, нагласяте си шорткъти, инсталирате разни софтуери, че даже и игри… Но в един момент медения месец свършва и се пак трябва да свършите някаква работа. Ако сте като мене, част от тази работа е да се пишат неща на Actionsript 3. Идвайки от Windows, най-добрият едитор на всички времена за мене е Flashdevelop(наистина, без майтап). Това вдига бая високо летвата. Като се поразтърси човек, се оказва че Mac-a всъшност не е толкоз добра среда за програмиране на Actionscript 3. Flashdevelop е безплатен и супер як, докато единствената му алтернатива е Flex Builder, който не стига че като всичко на Adobe струва цяла каруца пари, а даже не си струва и парите. Какво да правим?

Разцъквах Flashdevelop през Parallels, Flex Builder, че даже и Actionscript templates за XCode (Visual Studio-то на Apple), ама през цялото време имах сериозен сърбеж – не беше достатъчно Mac-овско.

И ето най-после се обърнах към Textmate – другият ми любим едитор. Намерих Actionscript 3 Bundle и зареден с надежда и инат да го накарам “да тръгне” се разчетох из блогове, форуми, хелпове, че даже и сорсове. С малко жичкарстване из “shell parameters” на Textmate, както и на самия project работата потръгна. Няма да ви обяснявам в подробности, тук пише доста добре как се инстлира. Това което ще спомена е, че определено е алтернатива на Flashdevelop – пише се по доста различен начин, има друга философия, но резултата пак е много добър – само трябва да се  научите на шорткътите и snippet-те.

Коментари:18

 1. Голям бъг, голямо нещо.
  Добре, че всички пишем на actionscript за да сме недоволни от Mac -овете ;)

 2. Еми че голям е – това беше единствената причина да имам още windows партишън на харда – което само по себе си си е направо бъг :)

 3. и аз скачам от space на space и общо взето си е голяма мизериика.
  няма да споменавам и какво се получава като се накачулят няколко отворени приложения и едно от тях е parallels и рамта се окаже в дефицит.
  аз в аванс си бях създал някаква друга представа за textmate, която доста бързо се оказа разбита на пух и прах.
  във форума на flashdevelop бях срещнал тема в която се дискутираше разработване на версия за mac. не липсваше желание от страна на създателите, но явно е голяма стъпка, която не може да се вземе толкова лесно, като се има предвид че цялата работа се издържа от дарения.
  long live flashdevelop !!!

 4. И аз съм с мак и го имам тоя проблем. Не спомена с макбук ли си или iMac. И с двата съм имал и хардуерни проблеми: макбук еър се цака батерията много бързо и не се сменя, на нормалния макбук 2.1 съм му сменял 3 харда (бая често горят) и се пука пластмасата на клавиатурата, а iMac-a от време на време почва да работи адски бавно.

  А за флаш-а…. Плеъра има известни бъгове (не знам дали са само на мак, да кажем когато цъкнеш дясно копче на някое flv забива и показва цял екран). Другото е, че въпреки Default Apps-a някои файлове се отварят винаги с фотошоп или флаш (картинка редактирана на фотошоп)…

  Но все пак мак-а си е мак :)

  Бтв пробвал съм се да подкарам flashdevelop под Cross Over … засега това ми се струва най-удачно.

 5. aз лично съм с hackbook.
  привърженик съм на идеята опознай системата за да я обикнеш.
  ако я обикнеш пък – вземи си хардуера.
  има доста малки куцузи при mac os-a, които след известно време лично мен ме накараха да заобикна поне малко XP-то.
  не знам как е при вас.

 6. Как подкара airport-a, че аз се пробвах да сложа осх на msi-я на приятелката си, но не вървеше wireless-a

 7. аз съм с dell и нямах проблем с подкарването на wireless-a.
  не всичко е розово обаче. прави впечатление обаче че скоростите от 6 МБ/с са ми трудно достижими и тавана ми е около 2 МБ/с.
  няма да коментирам другите проблеми около хакинтоша като липса на double tapping, power off problem, lan (не ми се е налагало да я ползвам за мое щастие) и т.н..
  все пак съм пробвал само една дистрибуция за която имах информация, че ще тръгне на моята конфигурация.
  сега излезе една нова, която е beta и има добра поддръжка на драйвери и с нея ще опитам да постигна по-добри резултати.

 8. http://www.codeweavers.com/products/cxmac/

  Ето линк към cross over, сериен има в iSerial reeder-a.

  Сори за спама, но програмката е полезна. По-добре ми работи отколкото fusion-a (на макбук с 1gb ram, )

 9. мисля че ще е интересно да споделиш как точно и с коя версия на crossover ти се получиха нещата.
  как конфигурира crossover, инсталира dotnetfx.exe и инсталира flashdevelop ?
  мерси в аванс.

 10. Днеска ще подготвя туториал, но принципно не съм го ползвал много. Но в сравнение с пускане на fusion-a много по-малко се мъчи мака.

 11. Защо да е бъг на мак-а това, че създателите на flashdevelop не са направили версия за мак? Според мен си е бъг на flashdevelop :)
  Един познат който също много сериозно си се занимава с флаш/флекс и го хвали flashdevelop-а, искаше на Linux да мине, но поне тогава flashdevelop отново нямаше версия за Linux, но той не каза че линукс-а е бъгав…

 12. ами не е много правилно формулирано заглавието на поста, но се отнесохме да дискутираме по-важни неща. :)
  уви обаче, колегата Панайотов ни забрави.
  2 изречения щяха да свършата работа.
  нямаше нужда от туториъл. :)

 13. Е сега, “бъг” е метафорично казано – един вид “нещо което не ми е на кеф и щеше да е по-яко да е друго яче” :) Иначе да вярно си е – хората от flashdevelop са си виновни, но вече има прогрес във правилната посока ( http://www.flashdevelop.org/community/viewtopic.php?f=9&t=3756&st=0&sk=t&sd=a&sid=56e78a99318c5396d1b99998ff96d472 )

 14. IvanK дам :) Аз си чакам Google Chrome-a да пуснат за мак :D

  Весела коледа и щастлива нова година! Успехи, щури изживявания и незабравими мигове :)

 15. Аз се дразня че TextMate няма кирилица.

 16. Явор, объркал си се нещо. Да не си сменил шрифта с някой дето няма кирилица?

 17. purepear, не, не съм сменял, по default нямаше кирилица. Ръчках сума ти време в настройките и го зарязах..

 18. Явор, TextMate поддържа кирилица в utf-8 “по default”…

Коментирай