РEдизайна ни (интервюто за .net)

от Asen

Корица на списание .net брой 184След като през миналия месец се изявихме с новият ни уеб сайт в списание .net (бр.184) по темата “БГ Редизайн 2008“. Дойде време и официално да стартираме английската версия на уеб сайта ни. Оказа се не малко предизвикателно да прехвърлим съдържанието, пък си упражнихме и английския. В крайна сметка сайтът вървеше по-бавно от очакванията ни (отделно, че има доста картинки), затова се наложи да оптимизираме кода му още малко и сега е много пъргав. Между другото, ако си имал проблеми в последно време с отварянето на уеб сайта, вече знаеш на какво са се дължали.

Ето интервюто ни за .net на тема “БГ Редизайн 2008″

Колко време ви отне обновяването на сайта?

Трудно е да се даде точен отговор на този въпрос… както много от вас знаят, собствените проекти са предимно за сметка на свободното време.
В интерес на истината започнахме да мислим за новата версия малко след старта на старата преди около две години и половина. Голяма част от времето прекарахме в подготвяне, селекция и организация на проектите ни за новото представяне в портфолиото.
Ако трябва да сме точни активната работа по проектирането, сглобяването и тестването на новата версия ни отне около три месеца и една лятна ваканция.

Кои са най-важните промени?

Най-важната промяна в новата версия на уеб сайта е организацията на информацията и проектите. Тази промяна беше породена от позиционирането на RIZN като студио за създаване на уеб дизайн и визуална идентичност.
Известно време се колебахме в избора на най-подходяща технология за сайта. Колебанието бе породено от желанието ни сайтът да бъде максимално достъпен и лесен за ползване. За наша радост последните технологични нововъведения ни позволиха да съчетаем интерактивността и богатите изразните средства на Flash с класическия HTML сайт. По този начин потребителят има възможност  да разглежда съдържанието на сайта, дори неговият браузър да не поддържа Flash и Javascript, което е често срещана ситуация при мобилните устройства. Друго предимство на тази технология е по-доброто индексиране на сайта от търсещите машини.
Всеки проект в портфолиото ни има разбираем адрес на български език, който може да копирате и изпратите на приятел в чат-а.
Имаме блог, в които всеки от нас споделя това, което го интересува – последните теми винаги са на заглавната страница на сайта. Добавихме към електронния бюлетин и RSS емисия съдържаща новите ни проекти.
Не на последно място представяме малко повече информация за нас самите, отношението ни към творческия процес, постиженията ни през годините, нашите клиенти и проекти, с които сме ангажирани, като zaedno.bg и orjo.com.

Какви са предимствата на новия ви дизайн?

На първо място искаме да отбележим, че по принцип не сме привърженици на самоцелните промени – всяко ново нещо е продиктувано от търсенето на предимство под една или друга форма.
Смятаме, че приемствеността в дизайна е предимство водещо до утвърждаване на нашия стил. Еволюцията в представянето поставя акцента изцяло върху работата ни.
По отношение на дизайна, целта ни беше да направим една ясна платформа, в която всеки проект да попадне в подходяща среда, като в същото време си оставихме и вратичка за творчество и експерименти. Новата платформа ни позволява индивидуално представяне съответстващо на търсеното настроение. Варират както цветовите схеми така и фоновете на страниците.
Благодарение на тези нововъведения вече можем да използваме по-богати изразни средства, включително аудио, видео и 3D материали.

Интервю за “БГ Редизайн 2008″ - .net 184

Коментари:2

  1. Благи редове…

  2. Поздравления за хубавия сайт. Добра употреба на Flash.

    Отново кефите !

Коментирай