Търсачките – раздвижване на пазара

от Ajax

Нови играчи и сливания на пазара на търсачките

Пазарът на търсачките беше в сериозен застой през последните години. Интересът на цялата SEO общност бе изцяло насочен към непрестанно променящите се правила на лидера Google. Дали това няма да се промени скоро?

Нови играчи се спрягат в полето на търсачките, на фона на доминиращият от години Google и безуспешните засега опити на Yahoo да си върне старата слава, и на Live да намаже от пазарният дял на батко Уиндоус.

Baidu ЛогоВ световен мащаб Google държи около 65%-70% от пазара на търсачки за 2007 година. В различните страни тази цифра варира между 65% за САЩ и 90% за Франция. Интересно е, но не и учудващо, че в топ 4 се промъква и китайската търсачка Baidu.

Вчерашните новини пък ни изненадаха с щедрото предложение на Майкрософт към Yahoo! … предложение от $44,6 милиарда не е за подценяване. Ако Майкрософт придобие Яхуу!, ще могат да обединят сили срещу настъпващият на все по-широк фронт Гуугъл и с новата търсачка Livhoo? да скочат направо в дълбокото.

Wikia ЛогоМеждувременно новият играч – търсачката Wikia, набира сили в ъгъла. Wikia разработва и популяризира търсачка с отворен код(open source). За момента търсачката е в процес на разработване(алфа стадий) и резултатите от търсенето често не са с блестящо съдържание, иначе казано има още работа. Ако ти харесва идеята, може да се включиш и ти в оценяването на резултатите и създаването на министатиите(miniarticles). Това е нещо ново за търсачка, но като се вземат предвид приятелските отношения на Wikia Inc. и Wikimedia Foundation, може да се досетите от къде идва идеята за министатиите. Министатиите ще помагат с дефиниции, пояснения, снимки или допълнителна информация относно търсеният термин. Идеята за търсачка с отворен код звучи благородно и има добри шансове за успех. Успешни примери в бранша са отворената енциклопедия Wikipedia и отвореният каталог Dmoz.

Коментари:4

  1. Да ги закръглим – $45 милиарда Първи път!!! Ако успея да закупя Yahoo обещавам тутакси да го прекръстя на Юхуууу :):):):).

    Приемам предложения за изписването на латиница.

  2. Преди няколко месеца гледах screencast на страницата на “бъдещата конкуренция” на Google – http://www.trueknowledge.com . Името на компанията само по себе си буди интерес :) Гледайте видеото! Може да станете и бета-тестери

  3. Яхуу се запънаха на предложението от Майкрософт. По-вероятен изглежда съюз с АОЛ или дори споразумение с Гуугъл … освен акооо чичо Бил не вдигне достатъчно мизата, че да заинтригува поогладнелите в последно време акционери на Яхуу.

  4. Сагата продължава, Яхуу отхвърлиха отново предложението на Майкрософт, било ниско. От Майкрософт пък смятат, че Яхуу са в безизходица и не виждат причина да покачват цената.

    Официалното писмо: http://tinyurl.com/6gpqk3

    Двама се карат … кой ли ще спечели?!

Коментирай