Apple Mac с българска заплата

от IvanK

Не мога да не си призная че не съм пристрастен към новите работи, и като една жаба-откривател, много ми е трудно да си седя в гьола. Преди време си затрих изцяло windows-a и си сложих Ubuntu, после го изритах и го заместих със LinuxMint, сега най-после реших да си подкарам Mac OSX Leopard на скромната ми щайга. Резултата? Поне засега ги бие всичките гореспоменати на дартс, сварка, монополи и въобще ги кара да си скубят косите и да си ръсят главите с пепел. Да, толкоз е добро.

Как успях да си сложа Leopard на PC?

Едва ли ви казвам нещо ново, но все пак, ако сте живели в Родопско село през последните 2-3 години – ще ви кажа – става въпрос за OSx86 проекта. Няма да ви задълбавам със техническите детайли, за това как се пачват kernel-и, инсталират efi-емулатири, и тем подобни неща, tutorial-и и wiki-та в нета дал господ. По скоро ще споделя с пот на челото придобитата мъдрост.

Първо на първо, ако мечтаете да си сложите OS-а на Apple, ще ви трябва сравнително нова машина (нали, колкото по-нова толкоз по-добре), и ако не можете да оставате насаме в тъмното с конзоли, терминали и конфигурационни файлове, по-добре си стойте с windows. Каквото и да ви пишат, че “тръгва като истински mac, без конфигуриране” – лъжат ви. Да, накрая и аз успях да направя инсталация “от раз”, но за да стигна до там, трябваше да науча малко повече за конфигуриране на дънни платки и kernel extension-и, отколкото исках. Така че най-добре е да намерите някой, който вече го е правил, да ви помогне, иначе не ви завиждам…

Успеете ли да се преборите (било то като вълк единак или с помощ от публиката), резултата е невероятен – машината на която пиша това, се получи около 2-2.5 пъти по-евтина, и е PC, така че нови чаркове са къде-къде по-евтини (10-20 пъти), отколкото в магазина на apple. Пък и няма какво да се лъжем, OSX е най-добрата декстоп операционна система, така че определено си заслужава мъката да се подкара.

Ако все пак се решите да запретнете ръкави и да се изцапате малко в цялата тази история, wiki-то на InsanlyMac има завидно подробен Hardware Compatibility List, в който може да видите какъв ще е ефекта на OS-а точно върху вашите чаркове. И за финал един весел факт – лиценза на OSX-a позволява да го инсталирате на “Apple-labeled” машини, така че ако лепнете един стикер ябълка (или даже я нарисувате с фломастер), то сте напълно легални :) (е, ще трябва да се джобите за самата операционна система, ама пак е къде-къде по-евтино)

Коментари:6

  1. От два месеца съм с Leopard на лаптопа и върви прекрасно.
    Сега само си чакам McBook-a от щатите, че тук е безумно скъпо и нерентабилно ;)

  2. луд си :) аз не бих се забуркал сам в такъв филм, но след като ти вече можеш се замислям :Р

  3. Ехее честито :), аз бях пробвал преди време, накрая биоса не ми го разпозна и му теглих една… Затова пак на macbook pro-to с 3 цъка си слойих леопарда.. наистина е най-готиния OS за потребители, но за сървери LInux-a си е взел мястото правилно :)

  4. Ехее честито :) Аз сигурно 3-ти месец съм така и съм на същото мнение – слага останалите ОС-и в малкия си джоб :) Малко е кофти въпроса с ъпдейтите, защото Ябълките не толерират особенно много това и обикновенно при ъпдейт се чупи нещо или поне докато някой не го модне самия ъпдейт. Хехе Жоро сигурно е много хепи вече Mac феновете в офиса растат :D Айде честито още веднъж и успех :)

  5. Ами… Доста по-добре ще е ако просто си купиш един макбук. И аз съм ЗА инсталирането на 86 на щайги, но нищо не може да замести double finger scroll-инга, или пък факта, че airport на 86 не тръгва :) А лаптоп без безжичен интернет… :) Но ЕВАЛА и да черпиш :)

  6. Fedora е може би най-добрата ОС на Линукс (или изобщо). Препоръчвам на ентусиастите да я пробват. Става дори и за не особено разбиращ потребител.

Коментирай