Google официално не обявиха смъртта на PageRank

от Jazzko

Преди няколко дни новината, че Google официално се отказват от PageRank параметъра разтресе виртуалния свят. До този момент въпросния показател беше цел на цялото SEO войнство по света а вече (както се очакваше от известно време насам) се обезсмисля.

Google PageRank

И все пак дали наистина PageRank отпадна?

Да видим какво казват хората в Google по въпроса:

Google както и болшинството други търсачки използват линковете като мерило за репутация. Рангът в резултатите от търсене се базира от части на анализа на сайтовете, към които дадена страница има връзка. Прегледът на линковете е изключително ценен за определянето на качеството на даден сайт и като цяло допринася много за повишаването на качеството на предлаганата от уеб търсачките услуга. За PageRank-a от значение са както количеството така и качеството на линковете.

Някои специалисти по оптимизация на сайтове практикуват търговия с линкове, спомагащи покачването на PageRank-а, пренебрегвайки тяхното качество и съдържание. Търговията на линкове с цел подвеждане на търсачката е нарушение на правилата на Google и предполага негативен ефект върху ранга на сайта.

От друга страна не всяка търговия с линкове представлява нарушение на нашите правила. Това е част от нормалната уеб икономика и ние го одобряваме стига да се използва с рекламна цел, не с цел манипулация на резултатите от търсене.

Закупените с рекламна цел линкове трябва да бъдат обозначени като такива и това може да стане по няколко различни начина като например:

  • Добавяне на rel=”nofollow” атрибут в <a> тага;
  • Пренасочване на линковете към междинна страница забранена за търсачките с robots.txt файл.

От казаното поне на мен ми стана ясно, че това съвсем не е смъртта на PageRank – поне не още и не сега. И все пак както се казва на печелившите честито – преди известно време хората от Google собственоръчно “събориха” ранга на една камара от “най-силните” сайтове с цел ограничаване на нежеланата търговия с линкове.

Повече информация от Google

Коментари:1

  1. Страхотно, но как простосмъртните ще се сдобиват с линкове от сега насетне?
    :)

Коментирай