Inspiration starts somewhere …

от Jazzko

Наистина, вдъхновението все от някъде трябва да започне. Предполагам, че всеки творец си има извор, от който черпи сили за музата, задвижваща на талази потоци от креативност от главата през централната нервна система и мускулатурата към ръцете, краката, езика и така нататък директни оръжия за масово поразяване на изкуствоведи, критици, лаици, обикновени потребители и случайни наблюдатели на произведения на изкуството от всякакъв род и характер.

ms_silverlight_logo.gif

Не знам (всъщност много добре знам, ама не ми се занимава сега да пиша и за това) как се стигна до там, че вечерта ми премина в дискусия, спор и още нещо … на тема Microsoft Silverlight. Ще бъда честен и ще си призная – чел съм но не много, гледал съм но не много, разбирам но не много, с две думи, компетентен съм по темата но не съвсем :). Някак си така и все се разминаваме с дизайн продуктите на Microsoft.

В спора се ражда истината, факт, който ме наведе на мисълта, че така или иначе нещо се случва и ако искам да съм в течение може би няма да е зле да му обърна повечко внимание. Така и направих. Още на сутринта (разбирай преди малко) си седнах пред компютъра с идеята да се ограмотя. Помолих Google за повече информация и той любезно ми предостави такава за няколко showcase-a на тема уеб сайтове разработени с помощта на Silverlight.

Подобно на Adobe Flash, за да разглеждате Silverlight творения трябва да екипирате браузъра си със съответния плъгин от Microsoft. До тук добре – интересни неща, готин дизайн и все пак нищо ново под слънцето. Явно в Microsoft са решили, че е крайно време да вкарат малко повече дизайн в приложенията си, което е похвално и според мен съвсем нормално като реакция на пазара на софтуерни продукти.

Следващата стъпка, която предприех, беше да почерпя информация директно от извора. И що да видя …

bill_gates_silverlight_erro.jpg

Това е заглавната страница на Microsoft и според мен не е OK :). Оставям изводите на вас …! Само за последно искам да ви повлияя като ви спомена или по-скоро загатна какво беше удивлението ми когато час по късно реших да разгледам бизнес предложенията на Майкрософт за България и с удивление забелязах едно Click Here to Install Silverlight в горния ляв ъгъл на сайта … където по принцип мисля, че трябва да стои навигацията. Let’s not light up the web yet :)!

P.S. Да не забравя да отбележа – Firefox 2.0.0.12 с инсталиран (преди час) Microsoft Silverlight Version 1.0.30109.0

Коментари:5

  1. И на мен ми гърми … :)

  2. Ххаха еми майкрософт кво искаш, иначе Бил е голям сладур :)

  3. Опитах да намеря обяснение на грешката в сайта на Силвърлайт и … Няма грешкаааа :):):)

  4. Дюдко, очевадно има грешка, а колкото до концепцията на технологията мисля, че не си схванал правилно :) но това е нормално – все пак не си MS разработчик, не можеш да оцениш какво значи (изведнъж) “в твоето” IDE, с “твоя” език да можеш да създаваш интерактивност без да се занимаваш с аctionscript и т.н. бози

  5. Вярно не съм MS разработчик а и не ми се иска – статията е продиктувана от обикновените проблеми на обикновения потребител … уви :):):)

Коментирай