Хайде да правим flash сайт

от IvanK

Сега идеята е, че ще има няколко статии (стартирайки с тази) където аз, Жоро и въобще всички тук да споделм опита в правенето на flash сайтове (колкото и банално да звучи :)) …

Като начало, аз съм най-вече dev, така че ще разказвам от developer-ска гледна точка.


Първо на първо избора на среда…

“Ъъъ?” ще си кажете вие, “нали flash-а се прави само с Macromedia Flash ? Тоя нещо ме менти!”. Аз също живях с тази заблуда доста време, докато в един момент ме светна, че има доста голямо и добре благоустроено общество, наричащо себе си OS Flash демек Open Source Flash, и там е бъкано с хора, които са вече доста напред с матеряла (някой друг път ще говоря за тях по-подробно).

Едно от най-впечетляващите отрочета на това общество, е Flashdevelop . Въобще не се подлъгвайте по това, че целия сайт всъшност е един форум, колкото и да е семпло, самият продукт е много як от developer-ска гледна точка, разбира се. Той не е предвиден за дизайнери въобще, няма графични редактори или timeline, направо забравяте за идеята че flash e програма за анимации, Flashdevelop го превръща в среда за лесно писане на software, като говорим за най-тежкия случай, “ала .NET”. И в това няма нищо страшно, защотото като се замисли човек, най-яките и сложни flash-сайтове всъшност са приложения (разбира се ако правите банер, или flash-сайт на баба си, това едва ли е много добър подход, но тук става въпрос за неща, които ще печелят FWA), И тъй като всичко е много .NET-овско, със всичките му там екстри като наследяване на класовете, читав debug и т.н. става много по-лесно човек да си напише даже свой собствен framework (или да използва тези на други) и всеки следващ проект става достав по-бързо от предишения, абе въобще е по-добре за здравето и съня. За жалост, обаче, не става за весеки, тъй като човек трябва да е светнат на тема обектно ориентирано програмиране и тем подобни, иначе е загорял.

Помощни инструменти

Бая време цъках flash без да поглеждам чужди кодове, или най-много да copy-paste-на нещо от някъде. Но един слънчев ден, Жоро доиде до мен и ми каза я виж тва . След първите 15-тина минути, в които го разцъквах, вече не бях същия човек. Тази библиотека прави писането на анимации чрез код направо детска игра, а когато анимациите са “написани”, къде-къде по-лесно се вмъкват в общатата логика и се поддържат. Сега използвам нещо още по-мощно – Fuse Kit – направо шедьовър. Може човек да прави такива изгъзици, като например да направи динамична сянка, която да се появява през експонентна крива на силата (даже на мене ми звучи сложно… ) Може да се навързват събития, да се задават закъснения … всичко което се прави със timeline-a, но тъй като е код, който е в пълна симбиоза със обкръжението.

Ако разгледате OSFlash-а, ще видите още бая други интересни творения – Sandy 3D Engine , APE , и все такива весели неща. Има даже имплементация на NextStep (Един много як application framework за apple) и безплатнa Flash Remoting библиотека за PHP , човек може направо да се загуби.

Отношение

Или “Attitude” както казват хората зад голямата вода – много важно нещо. Това е човек да кзава “Не! Тва дето го правя е кофти, по добре да седна да го преработя отначало, ама както трябва”. Тук има една много тънка философска идея, че ако човек го скалъпи “колкото да работи” и го пусне в production, подсъзнателно го приема като успешно начинание и следващия проект ще е още повече “колкото да работи”, докато в един момент вече “не работи” и човек се хваща за главата, когато трябва да разплита кашата, която е написал. И колко по-голям и амбициозен е проектът, толкоз по-вярно е това. Първия път сигурно ще е по-бавно да се напише “по правилния” начин, но когато нещата са “както трябва”, човек създава библиотеки и framework-ове, които много лесно участват в следващи проекти, и като цяло печели време в по-дълга перспектива, а и става по-добър програмист и т.н. но трябва да се напави тази първа стъпка, в която човек да осъзнае, че това което е написал, е направо за срам, и че може да напише и по-добре, ако си седне на задника…
(ако имаш интерес и време за губене – ето я тази идея в пълен вариант

Коментари:1

  1. Честитки за блогчето и много калабалък да заформите :))

Коментирай