Как да въздействаме върху потребителите си използвайки Facebook?

от Maya

По данни на Buddy Media (софтуер, който са избрали осем от 10-те най големи в световен мащаб рекламодатели, спомагащ за изграждането и поддържането на силни връзки с техните клиенти) почти 1 на всеки 5 минути онлайн хората прекарват в социалните мрежи, а 1 на всеки 7 минути са отделени за Facebook. 3 на всеки 4 минути прекарани в сайтове тип социални мрежи са в полза на Facebook.

На всеки е ясно, че трябва да обърне внимание на присъствието си в социалните мрежи и най-вече на Facebook, особено ако иска да направи успешна интернет реклама на бизнеса си. Данните получени от Buddy Media са много показателни за това как трябва да използвате Facebook и именно къде е най-добре да инвестирате усилията си. Според таблицата по-горе, Newsfeed-а е само парченце от пъзела. Някак логично е да си помислим, че най-дълго прекарваме времето си във Facebook, в самия Newsfeed, където четем и коментираме видеата, снимките и линковете на нашите приятели.

Оказва се обаче, че само 27 % от времето ни е прекарано в newsfeed-а. Така че, ако стратегията ви се базира само върху update-а на статуса на фен страницата ви, то ще пропуснете доста възможности.
17 % от времето си потребителите прекарват в разглеждане на снимки, а 21 % (почти колкото отделят на newsfeed-а) разглеждат лични профили (фен профили). Не случайно от Facebook обърнаха толкова внимание именно върху обновяването на личните ни профили и върху новия Facebook Timeline. Хората наистина отделят доста време на тези страници.
10% от времето си потребителите прекарват в разглеждане и „разцъкване“ на приложения и туло-ве, но в интерес на истината игрите и техните любители не правят нищо кой знае какво за маркетолозите. Те са известни с това, че обичат да кликат по рекламите, но никога да не купуват нищо. И тук се появяват останалите 25% отбелязани като „други“ на таблицата. Най-вероятно най-големите играчи тук са Facebook групите, личните съобщения, видеата и административните дейности.
Интересно е, че по статистика направена за кафе веригата Starbucks например има разлики в процентите на хората, които са станали фенове на страницата им във Facebook и тези, които реално са посетили магазина им. Тоест тези, които вие търсите като потребители може да се окажат различни от тези, които ви търсят. Колкото повече нараства възрастта на потребителите, толкова повече те посещават магазина и не са фенове на Facebook страницата на Starbucks и обратно – колкото по малка е възрастта, толкова повече фенове има във Facebook, за сметка на реалните посетители на магазина.

В заключение, ето на какво да обърнете внимание.

  • Ако се фокусирате върху newsfeed-а и използвате снимки вместо само да update-вате статуса си, то вие ще достигнете до доста голяма част от Facebook аудиторията си.
  • Рекламите във Facebook също са важни, защото с тях можете да достигнете почти на 100 % Facebook потребителите, независимо от това какво правят в момента в социалната мрежа, докато обновяването на статуса ви има шанс да достигне до тях наполовина по-малко като процент.

И запомнете – за да оптимизирате социалната мрежа:

  • Опознайте феновете си
  • Опознайте приятелите им
  • Пишете креативни съобщения
  • Анализирайте, оптимизирайте, реализирайте.

Останалото по темата, както и пълните слайдове от графиките можете да разгледате на  Buddy Media report

Коментари:1

  1. Пускал съм не веднъж реклама във Фейсбук – моето мнение е че изключително са завишени броя на показванията а и малкото кликания не са довели до по усилен трафик към съответния рекламиран сайт. Вероятно и типа на рекламираната стока или услуга, както и дизайна на рекламата имат значение, но като цяло не останах доволен.

Коментирай