Rails – ubuntu danceoff

от IvanK

Ако и вие като мен търсите “най-яката” среда за човъркане на rails, сигурно сте стигнали до извода, че Windows не е от първите. От бая време мe сърбят пръстите да си взема едно Mac-че, но финансовият аспект на тоз сърбеж все още е доста болезнен, така че цъкам на windows с e-texteditor. (Нещо като клонинг на textmate, макар че е далече от истината), и тъй като съм безкрайно любопитен човек, реших да видя, какво може туз Ubuntu (все пак Mac-овете имат за баща unix, та experiance-а ще е доста по-топъл и приветлив).

Няма да разправям за това колко е як като линукс desktop, щом даже и dell се навиха да го слагат на машините си, няма и да говоря за това колко mac-овско може да се докара последната версия (Gutsy Gibbon), и то без особени усилия, това с което ще ви тормозя днес е gedit и как да си поиграем с него на textmate.

Другите tool-ве (терминали и конзолни скриптове) са си баш кат на Mac-а, така че с тях всичко е ток. Какво да изберем за едитор обаче? Аз определно не съм стара пушка в линуксите, така че vim, emacs и другите конзолни(и не толкоз конзолни) щуротии не са ми по душа. Намерих си едно много яко тътъриалче за това как да си наточим gedit-а да прилича на textmate, което доведе до поразително добри резултати. Но имаше едно голямо But – Gutsy Gibbon идва с gedit 2.2, който пък от своя страна идва с прословутия gtksourceview 2.0 (тва дето визуализира source code-a) с нов стандарт за syntax highlighting. GTK пичовете са се погрижили за повечето видове файлове (ruby, html, css), но ако използвате нещо не традиционно като мен(haml, sass, даже rhtml и yaml), има голям шанс бате google да не може да помогне. Обещанията са този стандарт да е хипер лесен, така че аз взех, че запретнах ръкави и си написах свои syntax highlighting файлове.

Ето набързо как да си ги сложите:
Първо трябва да си регистрирате mime-type-овете за gnome-a

wget http://riznlog.com/assets/2007/11/9/rails.xml
sudo cp rails.xml /usr/share/mime/packages/rails.xml
sudo update-mime-database /usr/share/mime

Сега вече gnome-а ще разпознава haml,sass,yaml, rhtml, rjs файлове
За самите syntax-и –

wget http://riznlog.com/assets/2007/11/9/gedit_rails_syntax.zip
sudo unzip gedit_rails_syntax.zip -d /usr/share/gtksourceview-2.0/language-specs

И хоп, бачка. Не са много добри (не поддържат блокови коментари още), но поне за мен стават, докато не се появи нещо по-официално.

Повечето от другите гъдели на textmate-а са си налице (snippeti, command-и които викат terminala, подравянвания и т.н.) единствения проблем сега е че има малко “естетически” настроени хора, които да използват gedit, и няма много стилове и теми, но тези които има хич не са лоши.

Графичните инструменти са доста на ниво – gimp-a (програмата за растъри) вече може да се използва с не особено остри болки в задните части, пък inkspace-a (за вектори) е направо красота – отравя svg-та, експортнати от Illustrator-а, при което почти всички криви, градиенти, шрифтове и тем подобни се запазват!

Коментари:3

  1. Знам че ще прозвуча като фанатик, но много, много *СИЛНО* те съветвам да инвестираш времето за да научиш vim. Аз също не съм стара пушка в него (от около година го търкалям), но много се радвам че се престраших. Въпреки, че сигурно е по-лесно да научиш нов език за програмиране, отколкото да вникнеш във vim, инвестицията си заслужава – ставаш много по-ефективен в писането на код, имаш огромно количество плъгини с които да си оптимизираш работата и можеш сам да си създаваш най-различни кукички, които ти правят живота по-лесен. Като допълнителен бонус имаш всичко това работещо в терминала – много ти улеснява работата, когато ръчкаш сървъра през ssh.

  2. Veche ima kraknat MAC OSX 10.5 Leopard za win, no ne mu bachka airport-a (ne e na oferta za laptop)

  3. [...] в гьола. Преди време си затрих изцяло windows-a и си сложих Ubuntu, после го изритах и го заместих със LinuxMint, сега [...]

Коментирай