rails-ubuntu дубъл втори

от IvanK

Вече мина известно време и понаписах туй онуй на ruby на моя ubuntu кашон. И съм с доста смесени чувства. Нещата работят перфектно, определено много по-добре от cygwin варианта, с който се мъчех преди това, но имаше и доста трохи в чорапите. Проблемите почнаха най-вече от моя noob-изм относно линукса като цяло, но все пак са и отчасти по вина на африканските ни приятели. Ето с две /или повече/ думи за кво иде реч.
(Долунаписаното не се препоръчва за хора, незапознати със болката и любовта на linux – бел. ред.)

Всичко почна с това, че apt-get версията на ruby на Fiesty Fawn (7.04), с която почнах, беше в тъмните векове, с 1.8.5 версия. Аз разбира се не знаех това, и като пич си цъкнах на зеленото квадратче за инсталиране на package-а, доволно потривайки ръце, и съответно бях залят от deprication warning-и и проблеми отвсякъде (най-вече mongrel). Някъде прочетох че не било на късмет да се използва apt-get за rails, и че боговете щели да са по-благосклонни, ако сам си компилирам всичко. Така и направих. Но кой да ми каже, че когато се инсталират от сорс, всичко отива във /usr/local, а не там където ги слага apt-get-а. И, разбира се, половината скриптове гледаха на едното място, другата на другото (независимо, че apt-get версията я бях махнал вече), та докато подкарам всичко като хората, бая понаучих за вътрешните работи на linux системите. Знам, че “това и баба го знае”, ама все пак очаквах да е много по-гладка работата, все пак говорим за Ubuntu, нали трябва да е юзър френдли…

И така, дойде Gutsy Gibbon (7.10), който имаше всичко най-ново във apt-get-a, та реших да пробвам пак, този път по “правилния”, “официален” начин. Всичко тръгна (само със няколко клика, както и би трябвало да е от самото начало), и бях много доволен от себе си. Но ето, че точно днес, (ден преди бъдни вечер… ) пробвах да си сложа най-новия rubygems (който го иска най-новия rails, разбира се) и познайте какво стана – пълен breakdown – gem командата въобще не бачка. И все заради това, че apt-get и gem update—system, не се разбраха къде да си сложат файловете. След пълна преинсталация (от source) всичко пак тръгна и тоя път си оставам така.

Та ето моя съвет, за тези които още не знаят, не инсталирайте rails през Apt-get (Съответно synaptic) на Ubuntu, а си го направете като истински мъже, чрез компилация от source.

Коментари:1

  1. 1:1 с моята гимнастика. ъпдейт на rubygems, спира да работи gem-a, няколко объркани действия от моя страна, триене на папки, и ънинсталване на пакети. Псуване, сваляне и компилиране от сорс. Усещане за истински мъж ;).

Коментирай