Здравословно ли е да имате повече приятели във Facebook?

от Maya

Ако питате мен – Facebook не ми причинява стрес, ама изобщо. Имам си достоен брой приятели, но не се сприятелявам с хора, които не познавам и… всичко е супер. Да, но какво се случва, когато не сте се отписали от получаването на e-mail за всяка активност на вашите познати? Влизате просто ей така във профила си, защото искате да се разсеете от работата и един ден осъзнавате, че стоите във Facebook повече време, от колкото отделяте за работните си задачи и още по-лошо – за личния си живот. Оказва се, че сте се пристрастили към социалната мрежата и тя е станала вашият живот. Това звучи като сценарий за филм на ужасите, нали? За съжаление обаче при много мои познати се случва точно това и вместо да се видят с мен на живо те предпочитат да се срещнат с още 2000 човека, само че онлайн, във facebook. Ние в RIZN обичаме личния контакт :) Срещаме се offline на тераската, за да обсъдим задачите за деня, пийваме по едно бързо кафе и се мятаме по компютрите.

Започнах да разсъждавам на тази тема, защото преди няколко месеца бе публикувана информация от изследване проведено от Едингбургския университет, водено от от Д-р Кети Чарлз, на тема „Повече приятели във Facebook – повече стрес?“.

Резултатите от проучването са, че използването на Facebook и най-вече големият брой приятели, които имате в социалната мрежа може да доведе до високи нива на стрес. Това се случва, тъй като потребителите се чувстват принудени да обновяват постоянно статусите си с интересни събития и да измислят нови и нови неща, които да споделят с приятелите си. Започвате да се чувствате сякаш някой постоянно ви гледа, следи и се интересува от вас. Сякаш сте мини „Звезда“ и трябва да се държите като такава. Д-р Кети сравнява Facebook с маса за залагания. Искате да си тръгнете, но се страхувате, че ако го направите нещо много интересно ще се случи и вие ще го пропуснете. За разлика обаче от  залаганията, където може да имате късмет и да спечелите нещо, то във Facebook просто ще разберете, че Деси се е разделила с Иван и сега вече е „във връзка“ с най-добрия му приятел Георги, но разбира се Иван е виновен, защото преди това и е изневерил с Поля.

Честно да ви кажа ме заболя глава от толкова сложни схеми, а и вече се вижда краят на работния ден, затова смятам да приключа темата до тук. Надявам се вие да не сте от тези луди фенове на facebook и да не страдате от депресия. А иначе е ясно, че всеки е фен на себе си, и че светът се върти около нас, но това и без facebook си го знаем :)

Коментари:7

  1. Затова си реших проблема генерално :) /delete

  2. Решил си го, да :))) Ама постоянно си във Foursquare и Twitter…

  3. Facebook е най-великото откритие на века, без него нямаше да имам приятели, и щях да свърша в някоя канфка… Сам!

  4. фейсбука причинява секс, пазете се :)

  5. Не знам за секса, но това от край време си го имаше още от MIRC- то и лудия чат, сега всичко се развива и продължава на още по-високо социално равнище. Нямам нищо против децата ми да са във facebook, но за съжаление наистина са пристрастени и трудно можеш да ги отлепиш от компютрите… Нека да са навън и да играят!

  6. А най-дразнещото е да си кажеш Няма да цъкам повече отивам offline и си извадиш телефона на плажа и почнеш да цъкаш…

  7. Да, супер дразнещо е! Аз когато изляза в отпуск и уж ще си почивам ама не! Пак се заравям в интернет, социалните мрежи… няма край моето. Направо съм си пристрастена. Трябва някой да ми скрие лаптопа, smart phone-а и Ipod-а и да се изолирам за малко….ужас, ужас…..

Коментирай